Begraven of cremeren?

Meer dan 100 jaar geleden was het meer dan normaal om je dierbaren te begraven. Tegenwoordig nemen veel mensen het in overweging om toch de overleden dierbaren te laten cremeren. In het jaar 2018 is 65% van de overledenen gecremeerd. Dit is dus meer dan de helft van alle mensen. Toch blijft de keuze begraven of cremeren enorm moeilijk. Deze blog helpt je bij het maken van deze moeilijke keuze.

Begraven

Als je je dierbare begraaft, kunnen alle nabestaanden het graf bezoeken. Bij een graf biedt het jou en anderen de mogelijkheid om de overledene nog eens te bezoeken. Dit kan als erg prettig worden ervaren. Bij de begrafenis zelf kunnen alle familie en vrienden meelopen tot het graf en kunnen dan persoonlijk afscheid van de dierbare nemen. Het begraven van je dierbare is vaak wel duurder dan het cremeren van je dierbare, omdat er kosten van grafrechten, onderhoud en kosten van gedenkteken bijkomen.

Cremeren

Je kunt ervoor kiezen om je dierbare te cremeren. Je kunt het as dan op een geliefde plek uitstrooien. Het is ook mogelijk om ervoor te kiezen om het as in een urn te bewaren en zo de dierbare dichtbij je te houden. Als er behoefte aan is, kan er een klein gedeelte van de familie mee naar de crematieruimte. Je kunt er ook voor kiezen om de dierbare alleen te begeleiden naar de crematieruimte. Op het moment dat de dierbare daadwerkelijk gecremeerd wordt kun je de ruimte verlaten. Het cremeren van je dierbare is wel minder duur dan het begraven, omdat hier geen grafkosten bij komen kijken.

Wat de keuze ook is, bij ons zijn er gedenksieraden voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Niet elk gedenksieraad hoeft as te bevatten. Een gedenksieraad kan ook het handschrift of vingerafdruk bevatten van de dierbare. Voor ons is het alleen belangrijk dat jij door middel van het sieraad de meest persoonlijke herinnering hebt aan de dierbare. Daarnaast willen wij er graag voor zorgen dat je d.m.v. een gedenksieraad altijd nog de verbinding voelt met je dierbare. Er is niets dat voorgoed verdwijnt, als we de herinnering maar goed bewaren.

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en andere ontwikkelingen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.