Hoe ga je om met iemand die een dierbare heeft verloren?

Rouw is helaas de prijs die we uiteindelijk betalen voor de liefde… Op het moment dat je iemand kent die in de rouw is, nadat zij een dierbare hebben verloren, ben je soms aan het zoeken naar begripvolle woorden. Veel mensen vinden het lastig om de juiste woorden te vinden. Meestal zijn er ook geen juiste woorden voor. Toch is het belangrijk om juist wel iets te zeggen. Het moment dat iemand een dierbare verliest, waarderen zij het enorm als ze een kaart of een lief berichtje ontvangen. Jouw ongemak is niets vergeleken met hoe ellendig zij zich voelen.

Het is voornamelijk belangrijk dat je gewoon jezelf blijft en ‘normaal’ doet. Vraag oprecht aan ze hoe het nu met ze gaat. De ene keer vinden ze het fijn om erover te praten en de andere keer zeggen ze dat ze er op dit moment geen behoefte aan hebben om erover te praten. Wees een luisterend oor of biedt een troostende schouder aan.

Als je iemand verliest is het vaak moeilijk om het een plekje te geven. Je leert er uiteindelijk mee om te gaan. Toch wordt dit vaak als goed bedoeld advies tegen iemand gezegd die een dierbare heeft verloren. Iemand verliezen, waar je zoveel mee meegemaakt hebt en waar je zoveel van houd. Die herinnering draag je altijd bij je en geef je niet zomaar ‘een plekje’.

Op het moment dat de dierbare net is overleden, ontvangen de nabestaanden vaak veel berichtjes en steunbetuigingen. Nadat de begrafenis of crematie is geweest, gaat het leven voor de ander weer door. Toch is het belangrijk om ook de maanden na de begrafenis of crematie er voor iemand te zijn. Het is voor hen eigenlijk pas net begonnen. De eerste feestdagen, verjaardagen of andere belangrijke dagen zonder hun dierbare is enorm zwaar. Dan vinden ze het juist fijn als er nog iemand aan ze denkt. Dit kun je doen door een kaartje te sturen met een lieve boodschap of juist even langs te gaan en diegene even een knuffel te geven. Elke vorm van een steunbetuiging is goed. Het gaat erom dat je ze laat weten, dat je ze niet vergeten bent en aan ze denkt!

Het is immers onmogelijk om iemand te vergeten, die zoveel gaf om te herinneren. Wees er voor elkaar in de mooie, maar vooral ook in de moeilijke tijden. Aandacht en tijd is tenslotte het mooiste wat je iemand kunt geven.

Op de hoogte blijven van onze blogs en andere ontwikkelingen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.