Op een andere manier verbintenis creëren

De lockdown maakt alles anders, dus ook de manier waarop je afscheid neemt van je dierbare. Het omhelzen van iemand met verdriet, het handen schudden tijdens een condoleance of het bijeenkomen met alle familie en vrienden tijdens de uitvaart, blijkt ineens niet meer normaal te zijn.

Uitvaart en de coronaregels
Tijdens de lockdown zijn de regels voor het afscheid nemen van een dierbare anders dan dat we gewend zijn. Zo geldt er een maximale groepsgrootte van 50 personen, mits de uitvaart ceremonie en condoleance op dezelfde locatie plaatsvinden. Bij binnenkomst zal iedereen zich moeten aanmelden en wordt er een gezondheidscheck gedaan. Tijdens de ceremonie moet iedereen een vaste zitplaats hebben, 1,5 meter afstand van elkaar houden en geldt er een mondkapjesplicht.

Mocht de condoleance op een andere locatie plaatsvinden dan de uitvaart geldt hier een maximum van 30 personen inclusief personeel. De uitvaartorganisatie moet hier wel bij betrokken zijn. Houdt er hierbij rekening mee dat hier geen catering aanwezig mag zijn.

De regels zijn alleen van toepassing bij een officiële uitvaart locatie zoals bijvoorbeeld een begraafplaats, crematorium of kerk.

Als je een dierbare hebt verloren begrijpen wij heel goed dat je graag mensen om je heen hebt. Jammer genoeg mag je maar 1 persoon per dag langs laten komen op 1,5 meter afstand. Even een omhelzing zit er helaas niet in…

‘’Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden.’’

Afscheid nemen in tijden van corona
Het afscheid nemen ziet er waarschijnlijk anders uit dan je voor ogen had. Dat is verdrietig en moeilijk. Onderstaande ideeën helpen je op weg om zo mooi mogelijk afscheid te nemen van je dierbare.

| Handen schudden is in deze tijd helaas ook niet toegestaan. Als een respectvol alternatief zou je het namasté gebaar (🙏) kunnen gebruiken. Dit is een teken van respect om medeleven te tonen aan elkaar.

| Als alternatief voor een condoleance kun je familie en vrienden de gelegenheid geven om een laatste groet te brengen vanuit de auto (drive-through condoleance). Kies hierbij wel voor een locaties die voldoende ruimte en doorstroommogelijkheden voor auto’s hebben.

| Om toch alle familie en vrienden bij het afscheid erbij te hebben, kun je naamkaartjes of foto’s van hen die er niet bij kunnen zijn op de lege stoelen plaatsen. Iedere naam of iedere foto staat voor een geliefde die op dat moment heel hard aan jullie denkt.

| Vraag aan de familie en vrienden die er niet bij kunnen zijn om een audio- of videoboodschap in te spreken en laat deze horen of zien tijdens het afscheid. Op deze manier zijn zij er toch bij en worden ook hun mooie woorden gedeeld. 

| Nu er minder familie en vrienden bij het afscheid aanwezig kunnen zijn, is het volgen van de uitvaart via een livestream ook een mooie mogelijkheid om toch iedereen erbij te hebben. 

Steun bieden op afstand
Aangezien het rouwbezoek thuis beperkt mogelijk is zijn er ook andere manieren om op afstand te laten zien dat je er voor iemand bent. De volgende manieren kunnen je hierbij helpen.

| Stuur een spraakberichtje of videoboodschap met jouw mooiste herinnering aan de dierbare. De familie kan hier samen naar kijken en luisteren. 

| Er voor iemand zijn zit in de kleine dingen. Stuur de nabestaanden af en toe een berichtje of bel om te laten weten dat je aan ze denkt. Zeker nu wij allemaal veel thuis zijn en weinig afleiding buiten de deur hebben. Ook wanneer iedereen na een paar weken weer door gaat,  dan is juist een lief berichtje extra fijn.

Deze tijd vraagt het ons om op een andere manier verbintenis te creëren op de momenten waar je een knuffel, een hand of juist familie en vrienden om je heen het hardst nodig hebt. Toch kunnen we proberen om op andere manieren afscheid te nemen van onze dierbare. Liefde houdt niet op waar het leven eindigt. Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt.

Geschreven door As Together en Rouwpraat

Op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.